Erté – Epitooma art decolle

Erté - Blossom Umbrella

Erté – Blossom Umbrella

Erté eli Romain de Tirtoff oli venäjänranskalainen kuvittaja, jonka teokset ovat synonyymi art decolle. Häpeäkseni pitää myöntää, että törmäsin häneen vasta viime syksynä. Tai no, olinhan hänen juttujansa nähnyt siellä sun täällä, mutta vasta puoli vuotta sitten yhdistin nimen ja kuvitukset.

Erté - Gaby Desly's Fashion

Erté – Gaby Desly’s Fashion

Jööses, miten herkullista settiä nimen takaa sitten löytyikään. Ertén bravuuri, guassi, on aika pottumainen materiaali; liian vähän, ja se näyttää kököltä vesiväriltä, liian paljon ja se perkele karisee pois alustalta. Mutta oikein käytettynä se tuotaa mahtavaa graafista jälkeä ja sopii kauniisti Ertén kankean suloiseen tyyliin.

Erte - Directoire

Erte – Directoire

Tällaisen tyylin ja materiaalin yhdistäminen pääsisi paremmin oikeuksiinsa tapittaessa sitä maalausta lasin takaa. Mutta, kiitoksia ihmeellisen internetsin, pääsee töiden yksityiskohtia katselemaan Erté Museumista, jonne on lisätty vino pino korkearesoluutioisia skannauksia hänen töistänsä.

Erté - Woman from Charleston Couple

Erté – Woman from Charleston Couple

Ertén kulta-aika oli juuri 1920-luku ja hän tuli tunnetuksi Harper’s Bazaar-lehden kansikuvittajana. Muotilehden tyyliin monet teemat pyörivät paljon juuri mitä erikoisemmissa asusuunnitteluissa, vaikka sittemmin häneltä löytyy paljon enemmän kuvituksellisempia töitä.

Erté - Fireflies

Erté – Fireflies

Erté - Oriental

Erté – Oriental

Erté - Monaco

Erté – Monaco

English summary: Found out about Erté around last November and now pretty much in love with his guache works. Go and check out Erte Museum with better details, these darn small JPGs don’t make justice to his gorgeous style.

***

Linkit/Links:

  • Ertemuseum – Sivusto, jonne koottu suuri kokoisia skanneja Ertén tuotannosta